"A társadalmi agyunk meghatározó szerepet játszik az önazonosságunk megformálásában, és abban, ahogyan magunkat meghatározzuk. Az agyunk folyamatosan villámgyors válaszokat ad a környezetünkre, a bennünket körülvevő emberekre, s ezek a válaszok olyan énképet alakítanak ki, amely talán nagyon is különbözik attól, akik valójában vagyunk."
Dr Menis Yousry
Esszencia plakát 1.
Esszencia plakát 2.

 

ASSZISZTÁLÁS SZEMINÁRIUMON:
SZOLGÁLAT,
SZEMINÁRIUM A SZEMINÁRIUMBAN

 

Az asszisztensi csapat tagjának lenni nagyon különleges dolog. Sok munkával, befektetéssel jár, de nagyon sok hozadéka is van. Az asszisztálás, elsősorban mások szolgálata, úgy, hogy az idődet, energiádat adod, és sokszor anyagi kiadásokkal jár.

A hozadéka nem kevés: egyrészt megtapasztalhatod mit jelent, amikor látod másokon, hogy elindul az életükben egy változás, le tudnak tenni egy fájdalmat, amit évek óta cipelnek és ennek a változásnak Te is a részese vagy. Akinek volt benne már része, tudja, milyen csodálatos érzés köszönő levelet kapni attól a résztvevőtől, akit meghívtunk a szemináriumra.

Az asszisztálás egy csapatmunka. A felkészülés során megláthatod, hogyan működsz csapatban, mennyire tudod kifejezni önmagad, hogyan azonosulsz a csapatcélokkal, mennyire vagy elfogadó vagy elutasító a vezetővel? Tudsz-e követő lenni? Mennyire tudsz koncentrálni? Milyen a feladattartásod? Amit itt ebben a szeretetteljes közösségben tapasztalsz magadról szolgálat közben, pont ugyan úgy működsz az életben is munkád során. Ha kéred, szeretetteljes visszajelzést kapsz vezetődtől, asszisztenstársaidtól. Az asszisztálás során a csapatnak külön élete van, egy szeminárium a szemináriumban.

 

A szeminárium létrejöttének a folyamata, az asszisztensi csapat megalakulása

Az asszisztensi csapat szervezése a szemináriumot megelőzően három hónappal történik a TC (csapatkapitány) kinevezésével. A TC kinevezése minden esetben felkéréssel történik. A TC fő feladatai: a szeminárium előkészítése, az asszisztensi csapat felkészítése, a szeminárium sikeres lebonyolítása, koordinálása együttműködve az Esszencia magyarországi vezetőjével.

A kinevezett vezető a szemináriummal kapcsolatos elképzeléseit és célkitűzéseit előzetesen egy bemutatkozó levélben, az első találkozó alkalmával pedig személyesen mondja el az Esszencia közösségnek.

 

Asszisztálásra jelentkezés

A honlapon keresztül történik ugyanúgy, mint a szemináriumra jelentkezés. Az adatok megadását követően található a kérdés, hogy résztvevőnek vagy asszisztesnek jelentkezel? Itt kell jelölni az asszisztensi jelentkezést. A csapatkapitány határozza meg a jelentkezési határidő végét, melyet a honlap fő oldalán is megadunk. A szemináriumon való asszisztálás feltétele a szeminárium elvégzése

Sokunk számára nagyon nagy hatással van az Esszencia, és szeretnénk ebből másoknak is adni. Az életünk egy bizonyos pontján rájövünk, hogy a legnagyszerűbb és legfelemelőbb dolog az emberek szolgálata.

Mielőtt elküldöd jelentkezésedet, az alábbi kérdéseket válaszol meg őszintén először önmagadnak, később a csapat előtt is:

 1. 1. Miért jelentkeztél asszisztensnek? Gondold végig a motivációdat!
 2. 2. Mi a valódi szándékod az asszisztálással?
 3. 3. Mit értesz szolgálat alatt?
 4. 4. Mit adott neked a kurzus? Miben változott az életed?
 5. 5. Kinek és hogyan szeretnéd népszerűsíteni a szemináriumot?
 6. 6. Elfogadod-e az asszisztensi megállapodást és a szeminárium célkitűzéseit?
 7. 7. Van-e szükséged támogatásra ahhoz, hogy a vállalásodnak eleget tud tenni?

 

 

Jó, ha asszisztensként tisztában vagy a következőkkel:

 • - Az asszisztálás egy szolgálat mely nem csekély befektetéssel jár a részedről: adod az idődet, szeretetedet, energiádat, és nem utolsó sorban a találkozókon való részvétel költségekkel is jár (útiköltség, terembérlet az asszisztensi találkozókon max. 1000 Ft/alkalom, melyet az asszisztensi találkozó végén szedünk össze, ellátás a szeminárium ideje alatt, szállás, stb.)
 • - A szolgálat az elköteleződéssel és lélekben történő felkészüléssel kezdődik.
 • - Az asszisztensi csapat maga hozza létre, teremti meg a szemináriumot. Az asszisztensi munka része az az Esszencia népszerűsítése.
 • - Az asszisztensi csapat munkája minimum 2-3 hónappal a szeminárium előtt elkezdődik. Időt szánsz és részt veszel a felkészülési találkozókon.
 • - Betartod a megállapodásokat, melyet az első asszisztensi találkozón ismerhetsz meg.

 

Az első találkozón személyesen is megismerkedsz a TC-vel, (csapatkapitány) a többi csapattaggal, a csapat célkitűzéseivel, felteheted kérdéseidet, véglegesítheted az elköteleződésed mértékét. Valóban ez az, amit szeretnél adni, belefér-e ez neked? Az első találkozót követően még mindig dönthetsz úgy, hogy most ebben a szolgálatban nem veszel részt.

 

Célkitűzés

Menis azt vallja, hogy az asszisztensi csapat energiája és dinamikája leképezi a szemináriumot. Ez azt jelenti, hogy a szeminárium olyan lesz amilyen az asszisztensi csapat energiája a megalakulástól egészen a szeminárium végéig. Kezdetben az asszisztensekhez kapcsolódnak a résztvevők, az ő hívószavukra jönnek el. Az asszisztensi vállalásunk fontos része a résztvevők meghívása, saját megtapasztalásunk hiteles megosztása, mások támogatása, hogy rátalálhassanak a saját magukhoz vezető útra.

Kezdetben az Esszencia szemináriumok kis létszámmal működtek. A cél azonban az, hogy minél több emberhez eljuttassuk az Esszencia szeminárium hírét. Nem egyszerű feladat elmondani mi történik egy-egy szemináriumon. Hitelesen átadni ezt, csak az tudja, aki volt már résztvevő. Saját magunk pozitív megtapasztalása, életünkben történt pozitív változások arra ösztönöznek, hogy másoknak is elmondjuk milyen fejlődésen mentünk keresztül a szemináriumnak köszönhetően.

A szemináriumon a tréner sok technikát alkalmaz, ezek mind-mind a csoportterápiára épülnek. A résztvevők energiájából töltődik fel a tér, ezért minél többen vagyunk, annál erősebbek tudunk lenni energetikailag. A szemináriumon több száz résztvevővel is ugyanolyan hatás érhető el, mint kis létszám esetén. Mi több, a kis résztvevői létszám megnehezíti a tréner munkáját, ezért van egy minimum létszám, ami szükséges ahhoz, hogy „jó” legyen a szeminárium. Ezt a minimális létszámot Menisszel közösen 50 főben határoztunk meg.

 

Asszisztensi csapat kiválasztása

Sok résztvevőre nagyon pozitív hatással vannak az asszisztensek. Sokan szeretnének ismét eljönni és így is megtapasztalni, átélni mit is nyújt a szeminárium. Általában nagy számban jelentkeznek asszisztensnek, többen, mint amennyi a várható résztvevői létszámhoz elengedhetetlenül szükséges. Ez döntés elé is állít minket, hiszen az asszisztensi csapat létszáma korlátozott. Szükségszerűen nemet is kell mondanunk, mely nem elutasítást vagy alkalmatlanságot jelent.

 

Irányelvek az asszisztensi csapat összeállításához

 • - A megválasztott választott TC (csapatkapitány) és az Esszencia magyarországi vezetője közösen állítják össze az asszisztensi csapatot.
 • - Asszisztensi csapat létszáma a résztvevői létszámtól függ. kb. 50 résztvevőig 15 fő, mely a létszámmal arányosan növekszik.
 • - Lehetőleg 50% - már asszisztált, tapasztalt és 50% - még nem asszisztált, új
 • - Az asszisztálás szolgálat, az adás megtapasztalásának lehetősége.
 • - A szeminárium előtt 4-5 asszisztensi találkozó van, melyen a részvétel elengedhetetlenül fontos a csapat összekovácsolása szempontjából.
 • - Lehetőségekhez képest figyelünk a nemek arányára (50-50%).
 • - Törekszünk arra, hogy aki már kétszer egymás után nem került be az asszisztensi csapatba, az a következő alkalommal asszisztálhasson.
 • - A tolmács és a technikai felelős nem asszisztens, de korábban már volt asszisztens. Az Esszencia magyarországi vezetője választja. Az asszisztensi találkozókon, ha akar, részt vehet, de számára a részvétel nem kötelező.
 • - A külföldi asszisztens jelentkezését is örömmel fogadjuk. Számukra a találkozókon való részvétel nem kötelező, kapcsolattartás viszont elengedhetetlen. A csapatkapitány külön kihívása hogyan integrálja a külföldi tagokat a csapatba.

 

Íme néhány asszisztens véleménye az asszisztensi munkáról:

Horváth Patrícia

Cseh Norbert

 

 
Google+ facebook Szerzői jog © 2017 Dr. Menis Yousry Szolgáltató Kft.
Minden kurzus angol nyelven, szinkrontolmácsolás mellett zajlik.